Over de landingsbaan

Mag je hier wel overheen? Ja, zeker!

Sinds enkele jaren is een gedeelte van de voormalige Vliegbasis Soesterberg toegankelijk voor het publiek. De landingsbaan is een heel breed fiets- en wandelpad geworden. Het bleek namelijk onhaalbaar om de ruim één meter dikke betonlaag te verwijderen. En dat is maar goed ook, want nu is het een geweldig fietspad op een unieke locatie.

De landingsbaan is één van de drie banen die in 1940 in opdracht van de Duitsers is aangelegd. De oorspronkelijke betonbaan met een groengeverfde teerlaag is omstreeks 1975 in lengte verdubbeld. Het is een zee van asfaltbeton in een omgeving vol bos, gras en heide. Wie hier staat voelt zich opeens heel klein.

Aan weerszijden van de baan ligt schraal grasland. Dat trekt veel insecten, vlinders en vogels, waaronder de bedreigde veldleeuwerik. Van straaljagers hadden deze vogeltjes gek genoeg geen last, van mensen des te meer. Daarom is dit gedeelte van de landingsbaan tijdens het broedseizoen (medio maart – medio augustus) alleen toegankelijk tijdens excursies. (bron: Utrechts Landschap)

Voor de Strava-liefhebbers, verbeter je eigen tijd (of zelfs de KOM) op het segment ‘startbaan kort‘.

Landingsbaan Soesterberg
Scroll to top