Podcast #20

Aflevering #20 van de Mapmeisters Podcast, met daarin de volgende onderwerpen:

Wat hebben grinddichtheid, straffe koffie, goede hamburgers en fantastische routes met elkaar te maken? Juist, met de kriebels van de Voorjaarsklassiekers, prachtige (achteraf)wegen en ongebreideld genieten op de fiets in eigen omgeving. We gingen naar wielercafé ‘De Proloog’ in Amerongen voor een heerlijk gesprek hierover met Gijs Bruinsma.

Zijn fietsevenementen, zoals The Ride, Where The Streets Have No Name en het nieuwe Backroads, staan immers garant voor een onvergetelijke (fiets)ervaring. En als kenner én ontdekker van mooie routes werd het sowieso hoog tijd voor een nadere kennismaking.

Gijs deelde ook nog twee prachtige routes, die allebei starten bij De Proloog in Amerongen. Beide ronden zijn geschikt voor racefietsen met 25mm-banden. Pak de stroken dan wel voorzichtiger, de kans op een stootlek op hoge snelheid is groot. Matig je snelheid aan het einde van de stroken, ze namelijk vaak uit op een doorlopende asfaltweg met overig verkeer. En wil je meer van deze stroken en achterafwegen? Doe dan mee aan Gijs’ nieuwste evenement: BACKROADS.

ROUTE 1: Dit rondje van 38km kent vier onverharde stroken en eindigt met de befaamde beklimming van de Amerongse Berg. Al na 2 km op de dijk richting Wijk bij Duurstede verschijnt de eerste ‘backroad’, de Kollandselaan. Hier sla je rechtsaf. De stroken in deze ronde zitten in het begin en volgen elkaar snel op: Bremweg, Buntlaan en de klinkers langs kasteel Sandenburg. De beklimming van de Ruiterberg gaat over een alternatieve weg en is een echte Strade Bianche-grindstrook. Via achterafweggetjes met wat draaien en keren als in de Amstel Gold Race kom je aan de noordzijde van de Amerongse Berg uit. Na de afdaling ben je weer terug bij De Proloog. Het GPX-bestand vind je hier: Mapmeisters | Backroads 1.

ROUTE 2: Deze ronde van 40km gaat naar het achterland tussen Rhenen en Bennekom. Hier ligt een aantal prachtige onverharde stroken die je langs boerderijen en landhuizen voert. Eerst beklim je echter de Defensieweg en de Autoweg. Daarna bereik je via Achterberg het platteland met vijf onverharde stroken. Van die heerlijke stroken die rechtdoor gaan, zodat je ook met je racefiets volle bak kunt gaan tot het asfalt weer opdoemt. Over de prachtige ‘backroads’ Oude Veensegrindweg en de Cuneraweg bij Veenendaal beklim je de Amerongse Berg via een 2 km lange grindstrook, Prinsenveld. Wees voorzichtig en matig je snelheid bij het naderen van de Bergweg! Je hebt weinig zicht en het kan druk zijn. Eenmaal rustig overgestoken daal je af en ben je terug bij De Proloog. Het GPX-bestand vind je hier: Mapmeisters | Backroads 2.

>>> MAPMEISTERS GEZOCHT! <<<
We zijn op zoek naar mooie routes in heel Nederland. Dus ben (of ken) jij een lokale Mapmeister en ken je de mooiste routes bij jou in de buurt, laat het ons weten. We komen graag een keer bij jou in de omgeving fietsen.

Luister hieronder naar Aflevering #20 van de Mapmeisters Podcast:

Scroll to top